האם מערכות AI המשתמשות ב- AI מהפירות זכויות יוצרים, ואם כן האם בינה מלאכותית נהנית מהגנת שימוש הוגן?
מאמר זה הוכן בין היתר באמצעות מערכות AI של ChatGpt ואין לראות בו חוות דעת משפטית:
בישראל אין לנו תשובה לא בפסיקה ולא בחקיקה, האם אימון מודלים של AI, מהווה הפרת זכות יוצרים, ואם כן, האם הגנת שימוש הוגן, תגן על פלטפורמת ה-AI.
לכן, אנו פונים אל הפסיקה בארה"ב. בפברואר 2025 ניתן פסק דין משמעותי בבית המשפט הפדרלי בארה"ב בתיק Thomson Reuters Enterprise Centre GmbH נגד ROSS Intelligence Inc.. פסק הדין נוגע לשאלת זכויות היוצרים בנוגע לשימוש במאגרי מידע מוגני זכויות יוצרים לצורך אימון מודלים של אינטליגנציה מלאכותית (AI). המקרה מספק תשובות לשאלות יסודיות בנוגע לשימוש במידע המוגן ולמעמדו של תחום ה-AI בהקשר המשפטי של זכויות יוצרים. מדובר בהחלטה משמעותית שיכולה להשפיע על עתיד השימוש בטכנולוגיות AI בתעשיות שונות.
פרטי המקרה
המחלוקת המשפטית התחילה כאשר חברת Thomson Reuters, אחת החברות הגדולות והחשובות בתחום המידע המשפטי, הגישה תביעה נגד חברת ROSS Intelligence, שפיתחה מערכת חיפוש משפטי אוטומטית מבוססת אינטליגנציה מלאכותית. ROSS השתמשה במאגרי המידע המשפטיים המוגנים בזכויות יוצרים של Thomson Reuters כדי לאמן את המודלים שלה, שמטרת השימוש בהם הייתה לפתח כלים שיסייעו למשרדי עורכי דין לחפש חוקים ופסיקות רלוונטיות בצורה חכמה ומהירה יותר.
Thomson Reuters טענה כי ROSS השתמשה במידע מוגן הזכויות ללא רשותה, וההסכם שהוזן למערכת על ידי ROSS היה נעשה בצורה שמפירה את זכויות היוצרים שלה. חברת ROSS מצידה טענה כי השימוש במאגרי המידע נעשה לצורך מחקר ופיתוח טכנולוגי, וכי מדובר בשימוש הוגן, שמותר במסגרת עקרונות השימוש ההוגן בחוק זכויות היוצרים.
השימוש ההוגן – בית המשפט דוחה את הטענה
בית המשפט דן בטענת השימוש ההוגן שהעלתה חברת ROSS. השימוש ההוגן הוא עקרון משפטי שנועד לאפשר שימוש במידע המוגן בזכויות יוצרים במקרים מסוימים, גם אם השימוש נעשה ללא רשות בעלי הזכויות, וזאת תחת הגבלות מסוימות. הטענה המרכזית של ROSS הייתה כי השימוש במידע המוגן נעשה במטרה לפתח טכנולוגיה חדשנית, שתסייע למערכת המשפטית ותאפשר גישה למידע משפטי בצורה אוטומטית ומתקדמת.
אך בית המשפט דחה את טענת השימוש ההוגן. השופט ציין כי השימוש שנעשה במידע המוגן לא עמד בדרישות השימוש ההוגן, במיוחד לאור העובדה שמטרת השימוש הייתה בעיקר עסקית ולא לצורכי מחקר טהור. הוא ציין כי ההשפעה של השימוש במידע על בעלי הזכויות יכולה להיות משמעותית מבחינה כלכלית, שכן השימוש במידע המוגן יכול להחליף את הצורך בשירותים של Thomson Reuters.
בית המשפט גם הבחין בין השימוש במידע לצורכי פיתוח טכנולוגי ובין השימוש המכוון לרווח אישי או עסקי. בעניין זה, השופט ציין כי הצורך להפיק רווחים מהשימוש במאגרי המידע המוגנים משדרג את השימוש למעבר לגבול השימוש ההוגן, ולכן יש לראות בו כהפרת זכויות יוצרים.
השפעות על התעשייה
החלטה זו לא רק שנוגעת למקרה הספציפי של ROSS ו-Thomson Reuters, אלא גם מציבה תקדים חשוב שיכול להשפיע על תחום השימוש במידע מוגן בזכויות יוצרים לצורך אימון מודלים של אינטליגנציה מלאכותית. אחת השאלות המרכזיות שנמצאת במרכז פסק הדין היא האם ניתן להשתמש במידע מוגן לצורך אימון של מודלים מבוססי AI, והאם פעולה כזו מהווה הפרת זכויות יוצרים. במקרה זה, השופט קבע כי השימוש שנעשה במאגרי המידע המוגנים היה לא חוקי, והדבר מהווה הפרת זכויות יוצרים ישירה.
ההשלכות המשפטיות של פסק הדין עשויות להיות רחבות. חברות טכנולוגיה שפותחות כלים מבוססי AI, במיוחד בתחום המשפטי, יכולות למצוא את עצמן בבעיה משפטית אם לא יקבלו את אישור בעלי הזכויות על המידע שהם משתמשים בו לצורך אימון המודלים. תעשיות נוספות, כמו בתחום הרפואה, הבריאות והעיתונאות, עלולות להתמודד עם אתגרים דומים בנוגע לשימוש במידע מוגן.
עתיד זכויות היוצרים בעידן הדיגיטלי
פסק הדין מציב אתגר עבור בעלי הזכויות היוצרים בעידן שבו המידע נגיש בקלות רבה, ויכולות של אינטליגנציה מלאכותית מאפשרות עיבוד וניתוח מהיר של כמויות עצומות של נתונים. השאלה המרכזית היא כיצד יש לאזן בין הצורך לקדם טכנולוגיות מתקדמות, כמו AI, ובין זכויות היוצרים של בעליהם, במטרה למנוע פגיעות כלכליות בטכנולוגיות מבוססות ידע.
המאבק בין טכנולוגיה לזכויות יוצרים עולה מחדש בהקשר של תחום ה-AI. תחום זה מייצר דינמיקה חדשה של חקיקה ופסיקה, שלעתים מתמודדת עם אתגרים שמעולם לא הוצגו בפני מערכת המשפט. יש שיאמרו כי יש צורך בהסדרה מחדש של זכויות היוצרים בעידן הדיגיטלי, שתתאים לאתגרים ולצורכים החדשים של עולם טכנולוגי מתפתח.
סיכום
פסק הדין בעניין Thomson Reuters Enterprise Centre GmbH נגד ROSS Intelligence Inc. מהווה החלטה משמעותית בנוגע לשימוש במידע מוגן לזכויות יוצרים במסגרת טכנולוגיות של אינטליגנציה מלאכותית. ההכרעה כי השימוש במאגרי המידע המוגנים לצורך אימון AI מהווה הפרת זכויות יוצרים מציבה אבן דרך בתחום המשפטי של זכויות היוצרים. פסק דין זה עשוי להוביל לשינויים משמעותיים בעשיית עסקים בעולם הדיגיטלי, ולחייב חברות טכנולוגיה לפתח דרכים חדשות להתמודד עם אתגרים משפטיים בתחום זכויות היוצרים בעידן ה-AI.