Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
duns100_2023

לשון הרע באינטרנט – תביעת דיבה באינטרנט

עם התרחבות השימוש באינטרנט ולאור האנונימיות שבו, התפתחה תופעה נרחבת של פרסומי תכנים ברשת המהווים לשון הרע באינטרנט (ובעגה העממית "הוצאת דיבה באינטרנט") ו/או פגיעה בפרטיות.

הקלות בה אדם יכול לכתוב באופן אנונימי הכפשות על אדם אחר בזדון וברשעות או מטעמים סתמיים, הביאה להישנות מקרים רבים בהם אתרים המאפשרים כתיבת טוקבקים או כתיבת דיונים בפורומים, משמשים ככר פורה לפרסומי לשון הרע ו/או פרסומים הפוגעים בפרטיות הנפגע.

יתר על כן, אתרים המציעים העלאת סרטים כגון יוטיוב, FLIX וכדומה, לעיתים מציגים סרטים של אנשים שצולמו באופן הפוגע בפרטיותם או מבזה אותם, ו/או פורסמו ללא הרשאתם.

כתוצאה מכך, החלו בתי המשפט לדון בתיקים של תביעות לשון הרע באינטרנט (תביעת דיבה באינטרנט).

פרסמו עליי לשון הרע באינטרנט או העלו סרט הפוגע בפרטיות – מה עושים? האם צריך להגיש תביעת דיבה או תביעת לשון הרע?

ראשית, יש לפנות מיידית בכתב לאתר בו מופיע הפרסום המכפיש או הפוגע, ולדרוש הסרתו. כמובן, שמומלץ שפניה זו תיעשה על-ידי עורך דין שמתמחה ב- תביעות לשון הרע באינטרנט (יש חשיבות למצוא עו"ד לשון הרע באינטרנט, להבדיל מעורך דין המתמחה בתביעת לשון הרע ואינו מתמחה בדיני אינטרנט, לעניין זה ראו: עורך דין אינטרנט).

במידה, ולא הוסר התוכן הפוגע, יש לפנות לבית המשפט בבקשה דחופה למתן צו עשה, אשר יורה למנהל האתר בו בוצע הפרסום, להסיר את הפרסום הפוגע, המהווה לשון הרע או פגיעה בפרטיות.

במידה וידוע לנו מי הוא המפרסם עצמו (הכותב או מי שהעלה את הסרט), להבדיל מהאתר בו בוצע הפרסום, יש להפנות גם נגד הכותב את הבקשה הדחופה למתן צו עשה.

בשלב השני או במקביל, נשאף לתבוע פיצוי עבור הנזקים, על-פי חוק איסור לשון הרע או על-פי חוק הגנת הפרטיות.

ברם, לעיתים אין בידינו את הפרטים של המפרסם עצמו, והאתר בו בוצע הפרסום מסרב לייתן בידינו את הפרטים. לכן, עומד לרשות הנפגע האפשרות לפנות לבית המשפט בבקשה לחייב את האתר למסור לידו את ה- IP של הכותב (IP הינו מעין ת.ז. של הגולש הנשמרת באתר בו בוצע הפרסום). באמצעות ה- IP ניתן בדרך כלל לאתר את המפרסם, ולתבוע ממנו פיצוי בגין תביעת לשון הרע או בגין פגיעה בפרטיות.

אחריות מנהל האתר ללשון הרע | אחריות מנהל הפורום ללשון הרע

יש פסיקות שונות ובלתי אחידות בישראל בנוגע לאחריות מנהל אתר או מנהל פורום לפרסום לשון הרע באינטרנט (פרסום הוצאת דיבה). בכדי שלא להרחיב את היריעה יתר על המידה, נאמר בקצרה כי על-פי רוב, אחריות מנהל אתר או מנהל פורום לפרסום, יכול שתקום, כאשר הנפגע פנה אליו, דרש את הסרת הפרסום הפוגע והנהלת האתר או הנהלת הפורום נמנעה מלהסירו. כלל זה זכה לכינוי של "כלל הודעה והסרה" כגון תביעת דיבה בפייסבוק על פרסום פוסט/הודעה  פוגעני או חודר לפרטיות ולאחר מכן פניה לאתר פייסבוק בבקשה להסיר את הפוסט/הודעה פוגענית.

הוצאת דיבה בפייסבוק | לשון הרע בפייסבוק

בשנים האחרונות בעידן הרשתות החברתיות והפייסבוק אנו פוגשים יותר ויותר מקרים של פרסום דיבה והוצאות לשון הרע בפייסבוק וברשתות החברתיות השונות, מקרים של תגובות ודיונים חריפים בדפי הפייסבוק ובפורומים השונים עושים את דרכם לבתי המשפט בגין תביעות דיבה ולשון הרע. ובתי המשפט נאלצים להתמודד עם סוגיות ועימותים משפטיים כאלו חדשים לבקרים.

לאחרונה פסק בית המשפט בתביעת לשון הרע בפייסבוק פיצויים עבור תובע שכונה "אנס" :

בעקבות דיונים נוקבים שנערכו בדף פייסבוק של "המרכז לאמנות הפיתוי" שהוקם על מנת לסייע לגברים להצליח להגיע אל ליבן של נשים, בתגובה נפתחה קבוצת פייסבוק בשם "פעולה ישירה נגד המרכז לאמנות האונס" באחד הדיונים שנערכו שם כתב אחד הגולשים כי לדעתו הבחורה יכולה לקום וללכת בכל עת שתחפוץ, בתגובה הגיבה לו אחת הגולשות וטענה שהוא אנס,

מה שהוביל ל-תביעת דיבה בפייסבוק וזיכה את התובע בפיצויים.

זו דוגמה אחת מיני רבות ומשרדנו נתקל לא פעם, בתיקים הקשורים בפגיעות והשמצות ברחבי האינטרנט בכלל ובפייסבוק בפרט.

להצלחות המשרד בתחום תביעות לשון הרע באינטרנט בתיק אליזבת פארן נ' טריפליי (תביעה לשון הרע)

האמור לעיל מהווה סקירה עניינית קצרה, ואינו מהווה תחליף לחוות דעת משפטית.

לייעוץ והכוונה משפטית עם עורך דין המתמחה בתחום תביעות לשון הרע באינטרנט טלפון 03-5323650 או במייל office@ophirlaw.com

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם: