Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
duns100_2023

מפתח נושאים: דיני אינטרנט, הפרת סימני מסחר, גזל קניין רוחני, הודעה והסרה – אחריות בעלי אתרי אינטרנט, בית המשפט העליון באיחוד האירופי.

BRUSSELS—EBay בע"מ ואתרי מכירות דומים באינטרנט עשויים להיות אחראים במקרה של מכירת מוצרים מזויפים ע"י הגולשים, דרך אתרי האינטרנט שלהם. כך עולה, בעקבות פסק דין בתביעת גזל קניין רוחני שהוגשה על ידי חברת הקוסמטיקה לוריאל, בבית המשפט העליון של האיחוד האירופי.

בית המשפט האירופי לצדק פסק כי מפעילי שווקים מקוונים (בעלי ומפעילי אתרי אינטרנט, לרבות מנהלי אתרים ומנהלי פורומים) אינם פטורים מאחריות לפגיעה בקניין רוחני הנעשית ע"י הגולשים, אם יש להם ידע, או שליטה על מידע לגבי פריטים למכירה באתריהם. כמו כן, הם עשויים להיות אחראים אם יש להם מידע על מכירות מקוונות שאינן חוקיות, אך אינם פועלים מיד כדי להסיר את הפריטים, או לחסום את המכירה דרך אתרי האינטרנט שלהם.

בית המשפט קבע גם, כי כללי המסחר של האיחוד האירופי חלים על פריטים למכירה מתוך מדינות שלא שייכות לאירופה – כאשר אלה פונים בבירור אל קהל הלקוחות של האיחוד האירופי.

חברת לוריאל הודיעה שהיא שבעת רצון מפסק הדין, המהווה "צעד משמעותי במאבק נגד מכירת מותגים ומוצרים מזויפים באמצעות האינטרנט". לוריאל הודיעה ל- eBay לראשונה, על חששותיה לגבי מכירת הסחורה שלה באתרי האינטרנט האירופים של eBay, בשנת 2007, לא הסתפקה בתגובה של  eBayוהגישה תובענה בפני בית המשפט העליון בלונדון, כי eBay  שותפה בגין הפרות שבוצעו על ידי משתמשיה.

כלפי eBay הופנו האשמות לגבי הפרות שעלולות להתרחש באתרם כגון, מכירת דגימות של בשמים וקוסמטיקה שנועדו להפצה חופשית, ומכירה של מוצרי L'Oreal המיועדים לשווקים מחוץ לאירופה.

בית המשפט האירופי פסק שעל פי חוק האיחוד האירופי, בתי המשפט הלאומיים יכולים להורות על מפעילי אתרים, כגון eBay, לנקוט צעדים כדי להפסיק הפרות קיימות של זכויות קניין רוחני, ולמנוע הפרות נוספות.

עם זאת, בית המשפט צידד בעמדת eBay משפסק כי מפעילי אתרי אינטרנט למכירות לא יחובו בגין הפרת סימן מסחרי, אם הם רק איפשרו ללקוחות להציג סימנים המהווים סימני מסחר באתר האינטרנט שלה.

למעשה פסיקה זו של בית המשפט העליון באיחוד האירופי חוזרת על דוקטרינת הודעה והסרה, שנקלטה בישראל, לפיה בעליו של אתר אינטרנט יחוב על פרסומים פוגעניים שבוצעו ע"י הגולשים, רק אם נעשתה פניה מן הנפגע בדרישה להסרה, ובעל האתר לא ביצע הסרה בתוך זמן סביר.

אין באמור לעיל משום חוות דעת משפטית, בכל עניין, גם של זכויות יוצרים באינטרנט, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני אינטרנט ובקניין רוחני, בדגש על שילוב שני תחומים משלימים אלו. לקביעת פגישה עם עורך דין אינטרנט וקניין רוחני, התקשרו: 03-5323650 או בדוא"ל: office@ophirlaw.com.

כתיבת תגובה